Переселенці з Херсона Поліна та Костя Дудченки відкрили в Івано-Франківськ кав’ярню. На це пішли гроші, які пара не встигла витратити на весільну подорож. Подружжя понад місяць розвиває справу та варить каву для жителів та гостей Франківська.

Кореспондентці Суспільного Поліна та Костя розповіли про те, як залишали Херсон, як облаштувалися в Івано-Франківську та легенду про херсонську каву.

Кава як професія і бізнес

З кавою Костя Дудченко почав працювати дев'ять років тому, коли прийшов на роботу до кав'ярні. Тоді ж вперше замислився про власний заклад. На реалізацію плану пішов час — 3,5 роки тому Костя та Поліна відкрили свою першу кав'ярню у Херсоні.

Готують каву, яка... виросла у кавунах. Історія кав'ярні переселенців з Херсона

"Наша справа працювала дуже добре, наше життя теж, в принципі, було нормальним. Ми думали про розвиток бізнесу, про масштабування. Все працювало чудово, люди були задоволені. Ми постійно щось додавали, розширювалися, додавали каву на полиці, додавали різні десерти, салати, сніданки. Ми розвивали кухонний та кавовий напрямки", — розповідає Костя Дудченко.

Злам 24 лютого

Кав'ярня у Херсоні перестала працювати 24 лютого. Наступного дня Поліна та Костя поїхали з міста у Кривий Ріг. Тоді, каже Костя Дудченко, не припускав, що залишає домівку надовго, тому вирішили не їхати далеко.

"Ми хотіли бути поближче до Херсону, думали, що скоро повернемося додому. Але варіанту повертатися не було. Тому ми приїхали у Франківськ, тут вже жили друзі, була квартира", — каже Костя Дудченко.

Коли подружжя вирішило відновити бізнес на новому місці, повідомили про це усім працівникам, які залишилися у Херсоні. Пара сказала, що забезпечить людей роботою, якщо вони переїдуть до Франківська.

Кав'ярня за гроші на весільну подорож

Рішення відкрити кав'ярню у новому місті — було важким, каже подружжя. Перші два тижні в Івано-Франківську Поліна та Костя звикали до нового життя. Потім вирішили, що треба рухатися вперед.

"Ми побачили, що тут люди відчувають себе більш безпечно, ніж в інших містах. Все, що в нас було, — наш досвід і невелика кількість грошей, які можна вкласти", — ділиться Поліна.

На відкриття кав’ярні в Івано-Франківську подружжя витратило гроші, які відкладали на медовий місяць.

"Або ми проживемо ці гроші, і вони рано чи пізно закінчаться. І що тоді? Або ж ми спробуємо і проінвестуємо їх в кав’ярню, і тоді, можливо, будемо корисні та будемо при ділі. Так і вирішили зробити", — розповів Костя Дудченко.

Легенда про каву з кавунів

У франківській кав’ярні подружжя варить особливу херсонську каву. Зі слів Кості Дудченка, вона має неповторний смак.

"У Херсоні всередині у кавунах росте кава. Потім її звідти дістають, кавунова м’якоть йде на кавуновий мед, а кава обсмажується під палючим південним сонцем. Принаймні, така легенда. Як воно там є, ніхто не знає. Це — секрет фірми", — говорить Костя Дудченко.

Легенда "кавунної" кави написана на звороті пачки. Вона розповідає, як херсонські мореплавці возили каву з Ефіопії, а одного року через малий врожай їм довелося взяти додатковий вантаж у Туреччині.

"Тоді корабель довантажили ягодою, якої не було в Україні. На той момент у Херсоні ще не було кавунів. Але дорогою мореплавці потрапили у сильний шторм. Ну, і якось кава потрапила у кавун. Ніхто не знає, правда це чи ні. Але якщо кава росте у кавунах, то значить це — правда", — говорить власник кав’ярні.

Насправді у кав’ярні готують напій із кавових зерен Brazil Santos, Rwanda-Mabanza. Це — 100% арабіка. Костя Дудченко розповів, що херсонська кава була туристичною візиткою міста. Її купували туристи, надсилали у різні міста як подарунок. Зараз, каже, у Франківську, ця кава має іншу місію.

"Заявити про те, що Херсон — це українське місто, нагадати про нього, бо дуже часто про нього забувають. Це – нагадування про те, що Херсон є, Херсон – це Україна. Не забувайте про нас!" — сказав Костянтин.

Кав'ярня, у якій херсонці відчуватимуть себе, як вдома

Дизайн кав’ярні в Івано-Франківську подружжя намагалося зробити схожим на херсонський: оформлення, кольори, рослини. Усе заради того, щоби відвідувачі-херсонці відчули себе як вдома.

"Ось, наприклад, фікус, який у нас також ріс там. І ми купили сюди такий самий, чекаємо, коли він вже проросте так, як у кав’ярні в Херсоні. Тут на стіні є історія нашого створення і розвитку у Херсоні", — розповідає Поліна Дудченко.

До "попередньої" історії кав’ярні власники додають "новітню": вони зберігають афішу про відкриття закладу, повісили фото відвідувачів, рулетку, якою заміряли приміщення, коли обирали локацію.

"Є дуже важлива для нас річ, фотокартка. Це про те, як наша кава, яку ми замовили, спочатку їхала зі Львова у Херсон — це було 23 лютого. Але вона повернулася до Львова, а потім дісталася Франківська. Цю каву ми готуємо тут людям", — розповідає дівчина.

Кав’ярня у Франківську є "херсонською" локацією. Тут переселенці проводять зустрічі та згадують життя до війни.

"Ми не шкодуємо, що відкрили кав’ярню. Я спілкуюся з людьми, отримую підтримку від них, даю свою підтримку комусь, — говорить Поліна. — Для херсонців це стало тим місцем, як у Херсоні".

Пара чекає деокупації Херсона, після перемоги планують розвивати свою справу та жити на два міста — Херсон та Івано-Франківськ.

Читайте також Вчитель з Луганщини Артур Пройдаков організував уроки української мови для переселенців у Коломиї З "Азовсталі" — у франківське кафе. Як на Прикарпатті працевлаштовують вимушених переселенців Переїхали до Калуша. Науковці Харківського інституту досліджують видобуток солі на Прикарпатті Переїхала до Івано-Франківська та організувала курси. Історія акторки з Києва Іванни Охременко

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: [email protected]. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!

Джерело